...

Visste du att det kan vara farligt att söka på internet? Säkerhetsföretaget McAfee har släppt en rapport som heter ”The Web’s Most Dangerous Search Terms”, Internets farligaste söktermer. Där listar de de farligaste sökorden, det vill säga de sökord som ger dig störst chans att drabbas av virusangrepp, trojaner, förfalskade webbplatser eller korrumperad programvara. Listan toppas av ordet ”screensavers”, skärmsläckare, där risken är hela 59,1 procent!

Rapporten bygger på en undersökning där McAfee har gått igenom 2 658 populära sökord över 413 368 unika webbplatser. De konstaterar också att ord från populära sångtexter (26,3%) och alla sökningar som innehåller ordet ”free” (21,3%), gratis, ökar sannolikheten väsentligt för att bli drabbad. De säkraste sökorden enligt rapporten är de som relaterar till hälsa (4%) och den ekonomiska krisen (3,5%).

Detta är inte första gången som McAfee försöker bedöma risken att drabbas av infektioner. De har gjort liknande studier 2006 och 2007 och även om syftet med undersökningarna är att höja medvetandet för hur kriminella arbetar på internet så finns det en risk att folk vaggas in i en falsk känsla av säkerhet eftersom rapporterna bara visar toppen av isberget.

Även de kriminella grupperna använder sig av sökmotoroptimering och skapar dynamiska nätverk som kan anpassa sig efter rådande söktrender och på så vis driva trafik till deras eller andra infekterade webbplatser. De har tillgång till hudratusentals nyhets-/video-/bloggströmmar som de kan utnyttja för att sprida sina program. Det gör det allt svårare att ranka de farligaste orden på internet. Dessutom är det viktigt att notera att majoriteten av infekterade webbplatser är legitima (77%) och inte förfalskade webbplatser.